Waarom een Ambtelijk Secretaris?

Waarom zou je kiezen voor een Ambtelijk Secretaris van buiten als je in huis ook beschikt over administratief onderlegde mensen, al dan niet onder de OR leden zelf?

De reden hiervoor is simpel. Een Ambtelijk Secretaris is, meer dan een notulist. Zonder iemand te kort te doen is hij/zij de enige professional binnen de OR. De OR leden doen hun OR werk naast hun andere functie binnen de organisatie. Voor de Ambtelijk Secretaris geldt dat hij/zij het ondersteunen van de Ondernemingsraad als hoofdtaak heeft.

Wat mag je naast de administratieve taken van deze professional verwachten?

  • Hij/zij bewaakt de voortgang en processen van de OR secretarieel en houdt dit bij, zodat de OR zich volledig kan richten op de inhoud. Denk hierbij aan het organiseren en notuleren van de vergaderingen, het schrijven van brieven en stukken, maar ook het organiseren van scholing en verkiezingen.
  • Bewaking van procedures en processen voor advies- en instemmingsaanvragen met de WOR als basis.
  • Hij/zij is een informatiebron voor (nieuwe) OR-leden en bestuurder op gebied van wet- en regelgeving.
  • Hij/zij levert op twee manieren een bijdrage aan de professionalisering van de OR: naar de bestuurder en naar de achterban van de OR.
  • Kan een neutrale factor vormen in het overleg tussen OR en bestuurder.
  • Is de constante factor, ook als de samenstelling van de OR wijzigt na verkiezingen.

Een goede Ambtelijk Secretaris behoudt een helicopterview. Doordat hij/zij geen andere plek binnen de organisatie heeft kan hij/zij zaken objectiever bekijken en daarmee op de juiste manier adviseren zonder dat dit advies onbewust wordt vertroebeld door andere perikelen. 

Lieke - LVG Suppor
logo lvg support

Hoeveel uur is nodig bij aanstelling van een Ambtelijk Secretaris?

Deze vraag verschilt per organisatie en hangt ook af van de grootte van de OR. Als de OR alleen een administratieve ondersteuner zoekt zal het aantal uren minder zijn dan wanneer er ook advisering en beleidsmatige ondersteuning nodig is.

Sinds een aantal jaar is in een aantal CAO’s het recht op een professionele Ambtelijk Secretaris opgenomen (onder andere in de gezondheidszorg). Hierin wordt ook bepaald voor hoeveel uur een Ambtelijk Secretaris kan worden aangesteld.

Om te bekijken wat voor uw organisatie van belang is overleg ik graag. Neem hierover vrijblijvend contact met mij op.

Tevreden klanten van LVG Support

LangeLand-ziekenhuis
Noordhoff-uitgevers
douwe egberts
grow-up

Ben je benieuwd wat ik voor jullie kan betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Vul de velden in en klik op verzenden. 

1 + 15 =

logo

Contact

Telefoon

06-10888352

Email

vangerdingen@lvgsupport.nl

Adres

Oosterscheldestraat 26
2652 JG Berkel en Rodenrijs